Usluge

Mrežni sistemi (On grid)

Najveći izazov u skorijoj budućnosti biće raspodela energije u vremenu, odnosno skladištenje proizvedene energije i njena upotreba u nekom vremenu nakon toga. Budući da su sistemi skladištenja i dalje veoma skupi, skladištenje energije u distributivnom sistemu nudi najefikasnije rešenje. 

Šta ovo sve tačno znači i kako funkcioniše?

Kada je 2021. godine uredbom Zakona o OIE uvedena institucija kupac/proizvođač (prosumer), stekla se mogućnost da se sav višak energije pošalje u distributivnu mrežu, gde će se skladištiti do trenutka dok nam ne zatreba. Da pojasnimo od početka. Kada postavite solarne panele na vaš krov, oni dobijaju energiju od Sunca, invertor tu energiju pretvara iz jednosmerne struje u naizmeničnu i prvo je raspoređuju na potrošnju vaših kućnih potrošača. U letnjim mesecima ili tokom dana kada sunca ima više, vaša elektrana će proizvoditi više energije nego što potrošite. Sav taj višak će se skladištiti u mrežu koja u ovom slučaju ima ulogu neke vrste baterije/skladišta. Kada dođe zima i situacija se obrne, odnosno dođe do smanjene insolacije, trošićete više energije nego što vaša elektrana proizvodi. Tada povlačite iz sistema onaj višak energije koji je napravljen u letnjim mesecima. Konkretno, ukoliko u jednom mesecu proizvedete 1000 kw a potrošite 700 kw, razlika od 300 kw će se skladištiti u mreži, preneti u naredni mesec i moći da se potroši u trenutku kada zatreba. Presek stanja se radi jednom godišnje – 31. marta, što vam omogućava da u toku perioda smanjene insolacije (zima) potrošite svu energiju koju ste akumulirali tokom leta. 

Domaćinstva

Postavljanjem solarnih panela na krov, ljudi, prvi put u istoriji, dobijaju mogućnost da sami proizvedu električnu energiju. 

Zahvaljujući tome:
1) Građani su dobili mogućnost da ostvare velike uštede u potrošnji električne energije i smanje račune za struju;
2) Došlo je do decentralizacije energetskog sistema (elektroprivreda više nije jedino mesto gde se proizvodi struja), a samim tim i do sticanja energetske nezavisnosti;
3) Građani su dobili mogućnost da proizvode struju bez negativnog uticaja na prirodu do kojeg dolazi sagorevanjem fosilnih goriva koja emituju velike količine CO2 u atmosferu i zagađuju vazduh koji svi udišemo.

Ukoliko vas zanima kakav sistem pogoduje vašoj potrošnji, vrlo jednostavno i u svega nekoliko koraka to možete i da proverite
Proračun

Privreda

Bez obzira na to kojom se delatnošću konkretno bavi vaše preduzeće, sigurni smo da stalno razmišljate o povećanju produktivnosti i profita. Smanjenjem svojih računa za struju, pare koje uštedite možete uložiti u unapređenje poslovanja.
Postavljanjem solarnih sistema na krov vaše firme smanjujete cenu koštanja proizvodnje, što vas automatski bolje pozicionira na tržištu i vaši proizvodi postaju znatno konkurentniji.
U zavisnosti od veličine elektrane i količine vaše mesečne potrošnje, investicija u solarne panele se isplati za pet do osam godina. Budući da je vek trajanja panela 30 i više godina, lako se zaključuje da ćete više od 20 godina dobijati električnu energiju iz vaše elektrane potpuno besplatno.
Ukoliko vi, kao preduzeće, tražite nešto u šta biste uložili novac i to sa dobrim periodom otplate a bez mnogo angažovanja, onda je izgradnja solarne elektrane pravo rešenje.

Ukoliko vas zanima kakav sistem pogoduje vašoj potrošnji, vrlo jednostavno i u svega nekoliko koraka to možete i da proverite
Proračun

Pranje solarnih panela i održavanje solarnih elektrana

Zašto je važno pranje solarnih panela?

Pranje solarnih elektrana jedan je od ključnih koraka u očuvanju njihove efikasnosti i dugotrajnosti!

Redovnim pranjem solarnih panela i pravilnim održavanjem solarnih elektrana, uklanja se nečistoća, osigurava se maksimalna apsorpcija sunčeve svetlosti što dovodi do dodatnih ušteda, smanjuju se troškovi održavanja i produžava im se životni vek.

Naš tim profesionalaca, obučen za rad na visini, ukloniće sve nečistoće sa vaših solarnih panela i omogućiti dug i efikasan rad vaših solarnih elektrana.